topraklama raporu

Topraklama raporu, düzenli bir şekilde kullanılan ve gerekli işlem kontrolleri sonrasında ortaya çıkarılan bir rapordur. Elektrikle çalışan araçların metal bölümlerinin iletken materyaller ile toprakla birleştirilip raporlanması işlemidir. Topraklama raporu, düzenli dönemler ile takip edilmelidir. Bu rapor ile değerlendirme işlemleri yapılır ve yetki taşıyan bir belge düzenlenmelidir.

Topraklama ölçümü doğrultusunda elde edilen rapor ile hayatı riske atan faktörler aza indirgenir ve sistematik bir düzen elde edilir. Topraklama raporu, başta TSE gibi birçok kuruluşun talep ettiği rapordur ve elektrik mühendislerinin yaptığı çalışmalar sonucu elde edilir bu koşullarda verilir. Topraklama raporunun düzenli devirlerle bakımlara bağlı olarak ve enerji sistem değişimlerine göre yapılması gerekmektedir.

Topraklama Raporu İşlemlerinde Gerekli Belgeler Nelerdir?

Topraklama raporunun birçok kuruluş ve firma için gerekli olduğunu belirtmiştik. Bu raporun elde edilmesi ve onaya sunulması için gerekli belgeler eksiksiz tamamlanmalıdır. Bu belgeler sırasıyla şöyledir: yüksek gerilim sorumluluğu belgesi, fabrikanın ya da tesisin topraklama ölçümü belgesi, binanın topraklama ölçüm belgesi, temel topraklama ölçümleri belgesi, paratoner topraklama ölçüm belgesi, zemin ve donanımın topraklama ölçüm belgesi, iç tesisat raporu belgesi gibi hizmetlerin belgeleri tamamlanmalıdır. Tamamlanan belgeler, yetki aldıktan sonra denetlenmek için gerekli kurumlara teslim edilir ve böylece topraklama raporu işlemi için gerekli belgeler tamamlanır.

Topraklama Raporu Ölçümlerinde Denetleme Sistemi ve Topraklama Devirleri

Topraklama raporu ölçümleri sırasında bitirilmesi gereken denetleme sistemi maddeleri bulunmaktadır. Öncelikle yapılacak topraklama raporunun gözle muayenesi belirlenir. Daha sonra işlemde kullanılan koruma sağlayan iletkenlerin bağlantıları ölçülüp denetlenir.

Denge için gerekli iletkenlerin kontrolü yapılır. Tesisat bölgesinin yalıtımı hesaplanır ve dirençler ayarlanır. Toprak ve topraklama hakkında bilgi edinilip toprak öz direnci ölçülür. Bir sonraki aşamada topraklamanın direnci de ölçülür.

Empedans ve direnç kontrolünün sağlandığı nokta denetlenir. Hata akımı varsa düzeltilir ve sistemdeki akım değerlendirilir. Yalıtım direnci denetlenir. Topraklama raporu, tüm işlemler değerlendirilip düzeltildikten sonra kontrol aşaması ile sona ermektedir.

Hizmet yapılmadan önce yetkili firmanın hizmet belgesi ve raporları sorgulanmalıdır. Topraklama raporu için ölçümler sık sık yapılmalıdır. Topraklama raporu için gereken dönem: elektrik üretim tesisleri için iki yılda bir ve enerji nakil hatları için de beş yılda bir olmaktadır.

Topraklama raporu hakkında daha detaylı bilgi almak için 0212 567 68 69 nolu telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Biz

  • Profesyonel ekibimiz ile ihtiyaçlarınıza çözüm bulmaktayız.
  • Uygun fiyatlar ile kusursuz hizmet sunmaktayız.
  • 35 yıllık tecrübemiz ile her zaman yanınızdayız.