Yangın söndürme cihazları yani yangın tüpleri işyerlerinde ve tüm binalarda yangınların başlangıç aşamasını kontrol altına almak için kullanılan araçlardır. Yangın tüpleri ortaya çıkan yangının ani şekilde büyümesine engel olmaktadır.
Yangın tüplerinin yönetmeliklere göre doğru şekilde kullanılması, uygun özelliklerde bulundurulması ve muhafaza edilmesi çok önemlidir. Taşınabilir şekilde kullanılan yangın söndürme tüplerinin tipi ve sayısı, ise yangın çıkma ihtimalinin yüksek olduğu mekânlarda göre belirlenir. Buna göre yangın söndürme tüplerinin cinsi şu şekilde belirlenir;
- a) A sınıfı olarak görülen yerlerde çok maksatlı kuru kimyevi tozlu ya da sulu yangın tüpü,
- b) B sınıfı olarak görülen yerlerde kuru kimyevi tozlu ve karbondioksitli ya da köpüklü yangın tüpü,
- c) C sınıfı olarak görülen yerlerde kuru kimyevi tozlu ya da karbondioksitli yangın tüpü,
- d) D sınıfı olarak görülen yerlerde kuru metal tozlu yangın tüpleri bulundurulmalıdır.
Yangın Tüplerinde Aylık Kontroller
Tüm binalarda yangın söndürme ekipleri yönetmelik gereği bulunmak zorundadır. Bu ekipler yangın tüpü periyodik kontrol ve aylık bakımından sorumludur. Ekipler arasında yapılan görevlendirme ile yangın tüplerine hem bakım hem de dolum işlemleri yapılır. Yönetmeliğe uygun şekilde yerleştirilen yangın tüpleri aylık olarak bu görevliler tarafından kontrol edilir ve kayıt altında tutulur.
Yapılan aylık periyodik kontrol ve bakımlar ile tüplerin basınç göstergeleri izlenir, tüplerde oluşabilecek herhangi bir deforme durumunun tespiti yapılır. Yangın tüplerinin periyodik bakımları ile fenni muayene durumları önemlidir. Özellikle tüplerin her bakım ve periyodik kontrol sonrasında mutlaka rapor tutulması gerekir.
Yangın Tüplerinde Yıllık Kontroller
Bina içlerinde yangın tüplerinden sorumlu olan kişiler yılda bir kereden fazla tüm yangın tüplerinin bakım ve muayene işlemlerini yapmak zorundadır. Bu bakım ve muayene işlemleri yönetmeliğe göre altı aydan az olmayacak şekilde yıllık periyodik bazında yapılması gerekir.
Yangın tüplerine periyodik bakım ve muayene işlemleri kesinlikle TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip firmalar tarafından yapılmalıdır. Yapılan muayene ve bakım işlemleri sonrasında eksiklikler ya da aksaklıklar tespit edilerek, rapor tutulması gerekir. Bu rapora göre düzeltilmesi ya da yenilenmesi gereken yangın tüpleri yenileri ile değiştirilmelidir.